Menighederne skulle have været på Gotland i september, men vi måtte som bekendt aflyse turen pga. manglende tilslutning. Nu prøver vi igen:

Vagn Bjerre Christensen, en meget erfaren rejseleder til spændende og usædvanlige rejsemål, har tilbudt at arrangere en rejse til Jordan for menighederne i sensommeren 2023.

Han har allerede udarbejdet en detaljeret rejseplan, hvor vi skal opleve romerske provinser og bygningsværker, en korsridderborg, et oldtids Herkulestempel, Det Døde Hav og andre naturfænomener, se hvor Moses skuede ind over det forjættede land, vandre i oldtidsbyen Petra og meget, meget andet. Det foreløbige rejseprogram kan findes her

Rejse til Jordan for Vartov og Københavns valgmenigheder

Dag 1.
Afrejse fra Kastrup og ankomst om aftenen. Afhentning i lufthavnen og indlogering på et centralt placeret 4 stjernet hotel.

Dag 2.
I bus nordpå 45 km til Jeraz, der er en af de bedst bevarede romerske ruinbyer. I det første århundrede var byen en af de mest velhavende i det romerske imperium. Det har været en typisk romersk provinsby: En søjleomkranset hovedgade gennemskåret af to tværgader, som man stadig i dag kan vandre ad. Hertil kommer templer, teatre, offentlige pladser, badehuse, fontæner, bymure gennemskåret af tårne og porte. Efter besøget frokost på restaurant Green Valley.
Turen går videre til den gamle velbevarede korsridderborg i Aljun, der ligger på en klippe i 1250 meters højde med en prægtig udsigt over Jordan dalen og det Døde Hav og hele det omliggende  område. Bygget af en af Salladins generaler som beskyttelse mod korsfarerne. Tilbage til samme hotel i Amman. Om aftenen middag ude i byen, hvor deltagerne vil blive præsenteret for det meget elegante middelhavskøkken.

Dag 3.
Om formiddagen skal vi ud og se nærmere på byen. Det er en af verdens ældste byer, grundlagt for 7000  år siden. Den er bygget på høje mellem den frodige Jordan dal og ørkenen. På Fæstningshøjen får man et godt indtryk af byens historie. Her er resterne af et Herkules tempel fra romertiden, byzantinske kirker og en moské fra Umayyadetiden. Byens berømteste seværdighed er det næsten 2000 årige romerske teater, der er hugget ud af klippen.
Turen går videre til den lille provinsbyen Madaba, hvor i skal I se det berømte mosaikkort i den græsk ortodokse Basilika: St. Georg. Det er det ældste kendte kort over Det Hellige Land og de omgivende områder og består af oprindeligt 2 millioner små mosaikstykker. Frokost i byen. Herfra videre op til Mt. Nebo bjerget, et af  et af kristenhedens kendteste pilgrimssteder. Det var herfra, at Moses i sin tid skuede ind i Det Hellige Land efter 40 års ørkenvandring, men selv aldrig nåede at betræde. Her ligger en lille kirke. Den er nyrenoveret, men stammer tilbage fra det 4. århundrede. Udsigten er bemærkelsesværdig. På en klar dag kan man se helt til Jerusalem. Herfra snor vejen sig ned, ned, ned, gennem et landskab af dybe dale og blødt bakkede kalkstenssletter, til Det Døde Hav, det laveste punkt på jordkloden 430 meter under havets overflade. Temperaturforskellen er bemærkelsesværdig! Her er der en mulighed for at bade i Det Døde Hav. En meget speciel oplevelse, da saltindholdet er på over 30%.

Dag 4.
Flot tur der først går sydpå langs Det Døde Hav, indtil I kører op i bjergene. Et vildt, øde og særpræget område. Naturreservatet Dana i 1500 meters højde  er en af Jordans skjulte perler. Øverst ligger den charmerende århundred gamle landsby Dana. Det, der gør området så usædvanligt og spændende er, at terrænnet falder fra 1500 meter til et lavpunkt på 50 meter under havoverfladen i Wadi Araba. Dana er den eneste naturområde i Jordan, der krydser fire biogeografiske zoner: Middelhavet, Irano-turanske, Saharo-arabiske, og Sudanian penatration. Det er tilholdssted for en række fugle og dyr og rummer et overraskende mangfoldigt økosystem. Omkring 600 arter af planter trives i reservatet sammen med 180 arter af fugle. Over 45 arter af pattedyr (25 af dem er truede) herunder stenbukke, bjerggazelle, sandkat, rød ræv og ulv. Geologisk rummer området både kalksten, sandsten, og granit. Årtusinders sandstorme har formet sandsten i de særeste mønstre. Helt ude på kanten af en klippe ligger det lille Dana Guesthouse med en formidabel udsigt over området. Her serveres frokost. Indlogering på hotel i Petra.

Dag 5:
Petra er en overvældende oplevelse, og er måske Mellemøstens største seværdighed. Her skal I bruge hele dagen. I vandrer ind igennem den lange, smalle klippekløft, der på den sidste del kun er 5 meter bred og 200 meter høj. Fuldstændig omgivet af klipper ligger den forunderlige ruinby, der var Nabatæernes blomstrende hovedstad fra 300 år f. Kr. til 106 e. Kr. I århundreder forsvandt den i glemslen, inden den blev fundet af en opdagelserejsende i 1812. Lige indenfor møder I den 40 meter høje ruin af Khazneh (The Treasurer), der er hugget ud i den rødlige sandstensklippe. Kendt fra filmen “Indiana Jones & the Last Crusade”. Længere inde i området er der hundredvis af paladser, templer, gravmæler og offersteder forbundet med stejle stier. I skal se det romerske teater og de vældige kongegrave. For de, der er godt gående kan det varmt anbefales at gå op ad de ganske mange klippetrin til ”Offerpladsen”. Her får I den helt store panorama udsigt over området. Nedturen går en anden vej og byder på nye udsigter og imponerende gravpladser hugget ud i klippen. Midt i det hele ligger to restauranter, hvor I skal spise frokost.

Dag 6.
Nu går turen til Wadi Rum ørkenen, der efter Petra er Jordans største seværdighed. Med de stejle, sorte klipper og det gyldne sand, byder den på yderst spektakulære naturscenerier, som kun de færreste kan forestille sig. Her findes særprægede klippeslugter med ældgamle inskriptioner og vældige sanddyner. Det var her filmen om Lawrence of Arabia blev optaget, og området har han beskrevet i “Seven Pillars of Wisdom”. Meget særpræget og flot. Hvor vejen slutter ligger der et velkomstcenter. Herefter går turen videre i åbne 4WD pickups ud i ørkenen. I skal bo i en lejr bestående af enkle hytter, men med alle nødvendige faciliteter. Med udgangspunkt i den skal I på en spektakulær køretur videre ud i dette utrolige terræn. Sandet, stilheden og stjernerne vil skabe en fornem ramme om denne aften på turen.

Dag 7.
Turen går nu videre tilbage til Amman. På vejen skal I besøge Kerak Castle. En af de største fæstninger fra korstogstiden. Den blev erobret af Saladins hær i det 12. århundrede. Arkitekturen er en blanding af europæisk, byzantinsk og arabisk stil. Middag på en god restaurant om aftenen.

Dag 8.
Transfer til lufthavnen og afrejse midt på dagen. Hjemkomst om aftenen.

 Det er på nuværende tidspunkt umuligt at anslå den endelige pris for rejsen på grund af dollarprisens himmelflugt, energipriser, den almindelige inflation og den usikre situation i verden – men Vagn Bjerre Christensen skønner, at prisen vil være fordelagtig. Nærmere oplysninger kan forventes senere.

Vi håber på stor interesse for rejsen